Patates Püresi

PATATES PÜRESİ


Patates püresi deyip geçmeyiniz efenim, kendisi az malzemeleri oldukça basit bir tarif gibi görünür ama bence malzemelerin kalitesi ve oranları lezzetini ve kıvamını acayip etkiliyor.

Ünlü Fransız şef Robuchon'a göre iyi bir patates püresinin en önemli noktası mumlu bir patates kullanmak. Biz pek azını bilsek de oldukça fazla çeşit patates yetişiyor tüm dünyada. Genel anlamda patatesin iki çeşidi olduğunu söyleyebiliriz : nişastalı ve mumlu. Bu tarifte daha mumlu olan taze patatesi kullanmanızı öneririm. Ünlü şefin tercihi ise "ratte" cinsi.

Malzemeler :

-Yaklaşık 1 kilo patates (benimki 800gr'dı), kabukları temiz bir mutfak süngeri ile sürtülerek yıkanmış

-100-150gr tereyağ, küp küp doğranmış

-200ml (1 su bardağı) süt

-3 diş sarımsak, kabukları soyulmuş

-Muskat rendesi

-Tuz

Yapılışı:

-Patatesleri soğuk su ile beraber bir tencereye alıp toplamda 30-35dk pişiriyorsunuz. Patateslerin boyutlarına göre değişmekle beraber pişme süresi, patatese çatal batırmak istediğinizde rahatça girecek ama dağılmayacak şekilde pişecekler.


-Patateslerin pişmesine yakın sütü bir sos tenceresinde alıp sarımsak ve muskat rendesi ile ısıtıyorsunuz.

-Henüz buharı üzerindeyken patatesleri soyuyorsunuz. Elleriniz yanmasın diye patatesleri çatala takıp diğer elinizdeki bıçakla soyabilirsiniz.

- "Potato ricer" dediğimiz bir aletle veya dilediğiniz bir ezme yöntemiyle patateslerinizi eziyorsunuz.

-Kolay karıştırmak için küp küp kestiğimiz tereyağını da azar azar ezilmiş patatese yediriyorsunuz. 

-Son olarak süzdüğünüz sütü de patatesinize ekliyor ve damak zevkinize göre tuzluyorsunuz.

-Şöyle güzel bir incikle, kadınbudu köfteyle mükemmel gider.

Afiyetler olsun,

Joy appétit =)




Comments

Popular Posts