ZABAİONE İLE İTAYLAN TİRAMİSU

ZABAİONE İLE İTALYAN TİRAMİSU

Tiramisu ülkemizde neredeyse İtalya'daki kadar çok sevilen meşhur bir tatlı..Genellikle Türk damak tadına uygun şekilde muhallebi ile yapılan bu tatlının orijinali çiğ yumurta ile yapılır. "Ben muhallebili olanı sevmiyorum, İtalyan stili yemek istiyor ama çiğ yumurtaya da sıcak bakmıyorum" derseniz size önerim yumurta kremalı olan bu tarif.

Zabaione dediğimiz yumurta kreması, mayonez veya hollandez gibi yumurta bazlı diğer soslara benzer. Zabaione, zabaglione ya da sabayon ismiyle karşımıza çıkan bu krema yumurta,şeker ve orijinal tarifinde Marsala şarabı ile benmari usulü boza kıvamında pişirilen bir kremadır. Tarifte Marsala şarabı yerine brendi/Konyak kullanılabileceği gibi, tamamen alkolsüz versiyonunu da yapmak mümkündür..

Dir'li, dır'lı cümlelerle girizgahımızı yaptığımıza göre işin keyifli kısmına geçebiliriz =) Her kaşıkta yoğun kahve tadıyla bir bulut ısırırcasına ağzınızda eriyecek bu tiramisu vazgeçilmeziniz olacak..




Malzemeler:
(2 kişilik)
-1 yumurta sarısı
-1 tepeleme yemek kaşığı toz şeker (24-25gr)
-125 gram mascarpone (çok zorda kalırsanız labne)
-60 ml sıvı krema, yaklaşık 4 yemek kaşığı
-10 ml Marsala şarabı/brendi
-4 adet kedi dili/Savoiardi bisküvi

Bisküvileri ıslatmak için:
-1 kahve fincanı espresso (veya hazır kahve)
-1 silme tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için:
-1 tatlı kaşığı toz kakao



Yapılışı:
-Şekeri kahve içinde eritip yayvan bir kaba alıyorsunuz.
-Kedi dili bisküvilerin her birini 3 eşit parçaya kırıyorsunuz. (porsiyon başına 2 bütün bisküvi yani 6 eşit parçaya bölünmüş bisküvi düşüyor)
-Kedi dili bisküvileri teker teker iki tarafı da ıslanacak şekilde şekerli kahveye buluyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken, bulama işleminin her iki taraf için 1-2 saniyeden fazla olmaması. Kedi dili bisküvi yapısı gereği sıvıyı içine çok hızlı emip içinde hapsetme özelliğine sahip.
-Yumurta kremasını hazırlamak için kaynar su dolu ufak bir tencere (veya sosluk) ve bu tencerenin ağzına oturacak büyüklükte metal çukur bir kaseye ihtiyacınız olacak. Burada dikkat etmeniz gereken şey metal kasenin dibinin, kısık ateşte içten içe kaynamaya devam eden tenceredeki suya değmemesi.
-Yumurta sarısı ve şekeri metal kaseye alıp, kaseyi de tencerenin ağzına oturtup bir el mikseri ile çırpmaya başlıyorsunuz. Yumurta ve şeker açık sarı akışkan bir kıvama gelince şarabı da ekleyip çırpmaya devam ediyor ve bu karışım hacmen 2 katına çıkana kadar çırpıyorsunuz. Bu işlem yaklaşık 3-4 dakika sürüyor.
-Metal kaseyi ateşten alıp içine, ayrı bir kapta çatal veya çırpıcı ile hafifçe karıştırılmış oda sıcaklığındaki mascarpone peynirini koyup tahta bir kaşık ile karıştırıyorsunuz.
-Bir yandan da soğuk kremayı ayrı bir kapta çırparak kıvam kazandırıyorsunuz.
-Peynirli karışımı, çırptığınız kremanın içerisine ekleyip katlayarak karıştırıyorsunuz. Burada hızlıca karıştırmaktan kaçınmamızın sebebi kremanın köpüksü yapısını korumaya çalışmamızdan =)
-Tiramisu'yu servis edeceğini kapların altına birer yemek kaşığı krema karışımından koyup, üstüne de 3 parça kedidili bisküvi koyarak bu işleme 2.katta da devam ediyorsunuz. Son olarak kapların en üst kısmına kalan krema karışımını paylaştırıyorsunuz.
-Krema gözünüze bu aşamada kıvamsız gelebilir ama soğuttuğunuzda köpüksü bir kıvam kazanacak.
-Buzdolabında en az 6 saat, mümkünse bir gece bekletip üzerine toz kakao serpip servis ediyor ve soğuk soğuk tadını çıkartıyorsunuz.




Afiyet olsun..
Joy appétit =)








Comments

Popular Posts