Mercimek Köftesi

 MERCİMEK KÖFTESİ




Ananemden anneme, annemden de bana geçmiş olan bu lezzetli köftenin yeri bende apayrıdır. Sevmeyeni neredeyse hiç yoktur. Küçükken doğum günlerimizde sofrada mutlaka bulunurdu, akşam üstü çaylarında, davet sofralarında, kutlamalarda, canımız ne zaman çekerse..

Lafı uzatmadan tarife geçelim =)

Malzemeler : 

(Yaklaşık 40-45 adet için diyelim, yaparken yediklerimi sayamadım..)

-2 su bardağı kırmızı mercimek, 4-5 su yıkanmış (su bardağı klasik 200ml olanlardan)

-5,5 su bardağı kaynamış su

-1 su bardağı köftelik ince bulgur

-1 çay bardağı sıvıyağ

-1 büyük soğan, yemeklik doğranmış

-2 yemek kaşığı domates salçası

-1 yemek kaşığı acı biber salçası

-1/2 tatlı kaşığı tuz

-1 .ay kaşığı karabiber

-1/2 tatlı kaşığı kimyon

-1/2 çay bardağı zeytinyağı

-1/2 tatlı kaşığı kuru nane

-acısı az gelirse, 1/2-1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

-5-6 dal taze soğan, ince doğranmış

-1/4 demet maydanoz, ince doğranmış


Yapılışı:

- Su ve mercimeği bir pilav tenceresine alıyorsunuz. Ağzı hafif aralı pişirmeye başlayıp üzerinde köpük  oldukça kevgirle alıyorsunuz. Sonrasında ağzı kapalı az-orta ateşte 30dk pişiriyorsunuz.

-Altını kapatınca içine bulguru da ekleyip karıştırıp kapak kapalı 10 dk demlenmeye bırakıyorsunuz.

-Bu sırada bir tavaya sıvıyağ ve soğanı alıp kavurmaya başlıyorsunuz.

-Salça ve baharatları da ekleyip kavurmaya devam ediyorsunuz. Soğanlar iyice yumuşadığında altını kapatmadan hemen önce zeytinyağı ve kuru naneyi de ilave diyorsunuz.

-Salçalı sosu dinlenmekte olan mercimek bulgur karışımına tahta bir kaşık yardımıyla yediriyor ve ağzı kapalı bir şekilde ılınmaya bırakıyorsunuz.

-Ağını açıp 1-2 dk yoğurduktan sonra yeşilliklerini de ekleyip şekil veriyorsunuz. Dilerseniz limon, marul ve diğer yeşilliklerle servis edebilirsiniz.

Afiyetler olsun, Joy appétit =)



Comments

Popular Posts