ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI

Daha önce etlisinin de tarifini paylaşmıştım, bu sefer kısmet zeytinyağlısınaymış. Canınız şöyle ekşili ve acılı bir şeyler çekerse..Patlıcanı da çok seviyorsanız..Elinizin altında da malzemeler varsa, hiç durmayın bu tarifi hemen uygulayın.

Ben patlıcanın her türlüsünü sevdiğim gibi, bu haline de çok bayılıyorum. Lafı uzatmadan tarifine geçiyorum.





Malzemeler:
-35 adet kuru patlıcan, 30 dk haşlanmış ve soğuk suyla birkaç sefer durulanmış
-4 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
-1 çay bardağı zeytinyağı
-5 diş sarımsak, ufak parçalara kesilmiş
-1,5 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 tepeleme tatlı kaşığı kuru nane
-1 çay kaşığı karabiber
-1 silme tatlı kaşığı tuz
-2 yemek kaşığı nar ekşisi
-1 tatlı kaşığı toz şeker
-1/2 yemek kaşığı yenibahar
-1 tatlı kaşığı sumak
-1 silme çay kaşığı toz tarçın
-2,5 su bardağı baldo pirinç, 15 dakika sıcak suda ıslanmış
-yarım demet maydanoz

Sosu:
-1 yemek kaşığı domates salçası (daha acı olmasını isterseniz 1/2 yemek kaşığı domates salçası ve 1/2 yemek kaşığı biber salçasını karıştırabilirsiniz).
-1 tatlı kaşığı nar ekşisi
-1/2 su bardağı sıvıyağ
ve
-4 su bardağı kaynamış su

Yapılışı:

-Haşlayıp, soğuk suyla duruladığınız kuru patlıcanları bir süzgece alıp süzülmeye bırakıyorsunuz.



-Bir tencereye zeytinyağ ve soğanı alıp şeffaflaşana kadar kavuruyorsunuz.


-Altını kapattıktan sonra içine ıslayıp süzdüğünüz pirinci, sarımsağı, salçaları ve baharatların tamamını ekleyip karıştırıyorsunuz. Tüm malzemeler iyice karışınca üzerine kıyılmış maydanozları da ilave edip karıştırıyorsunuz. Ve iç harcınız hazır =)





- Şimdi sıra sosta. Dolmayı pişireceğiniz tencereye sıvı yağ ve salçayı alıp kokusu çıkana kadar kavuruyorsunuz. Sonra altını kapatıp içine nar ekşisini ekliyorsunuz.

- Daha sonra patlıcanların içini bu iç harç ile doldurmaya başlıyorsunuz. Ağzına kadar doldurmamaya dikkat edin, pirinçler pişip şişecekler. Pirinçlerin dolmalardan taşmaması için harcı patlıcanların ağzından 1 cm altına kadar doldurup, patlıcanın ağzını elinizle bastırıp kapatıyorsunuz.



-Dolmaları sosu yaptığınız tencereye sarmal şekilde, hafif birbirlerinin üzerine çıkacak şekilde diziyorsunuz.


-Son olarak 4 su bardağı suyu da ilave edip, üzerine bir tatlı tabağını ters kapatıp ağzı kapalı kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişiriyorsunuz.



-İsterseniz ılık, isterseniz de soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Şimdiden ellerinize sağlık =)



Afiyetler olsun..
Joy appétit =)







Comments

Popular Posts