ISPANAK VE PEYNİR DOLGULU PATLICAN RULOLARI

ISPANAK VE PEYNİR DOLGULU PATLICAN RULOLARI

Patlıcan mutfakta en sevdiğim malzemelerden. Hem ete çok yakışıyor hem de harika vejetaryen yemekler hazırlanabiliyor. Bugün de dolapta olanlar süper bir kombinasyonla bir araya geldiler..

Karşınızda "eggplant rollatini", yani patlıcan ruloları.





Malzemeler:

İç harcı için:
-500 gr yıkanıp süzülmüş bebek ıspanak yaprakları
-4-5 adet taze soğan, yıkanıp halka halka doğranmış
-1/2 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhun
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
-2 yemek kaşığı SEK taze peynir
Rulolar için:
-4 adet patlıcan, yıkanıp boylamasına uzun şeritler halinde kesilmiş
-1/2 çay bardağı zeytinyağı
-tuz, karabiber
Domates sos için:
-1 ufak boy kırmızı soğan, yemeklik doğranmış
-4 adet kabukları soyulup küp kesilmiş domates
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1/2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
-1/2 tatlı kaşığı karabiber
-1/2 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı elma sirkesi

Yapılışı:

-Öncelikle fırınınızı alt üst pişirme modunda 200 dereceye ayarlıyorsunuz.
-Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine patlıcanları dizip, bir fırça yardımı ile üzerlerine ince bir tabaka zeytinyağı sürerek tuz ve karabiber ile tatlandırıyorsunuz.


-10-15 dakika içinde patlıcanlarınız hazır olacak. Siz kontrol ederek yeterince piştiklerinden emin olabilirsiniz.


-Patlıcanlar fırında pişerken bir tavaya zeytinyağ ve taze soğanları alıp kavurmaya başlıyorsunuz. Üzerine kurutulmuş tarhun ve iyice süzülmüş ıspanakları ekliyorsunuz. Şekildeki ıspanak dağına dikkatlice bakın, sadece saniyeler sonra ne hale geliyor =)



-Ispanakları da suyunu salıp çekene kadar kavurup altını kapatmaya yakın tuz ve karabiberini ekliyor ve bir tabağa alıp soğumaya bırakıyorsunuz.



-Bir kasede ıspanak, kaşar peynir ve taze peyniri karıştırıyorsunuz. Ben evde taze kaşar peyniri olduğundan onu kullandım ama bence bu tarife eski kaşar veya parmesan rendesi daha çok yakışırdı. Taze peynir yerine de lor, ricotta veya krem peynir de kullanabilirsiniz.



-Daha sonra, bir kaşık yardımıyla iç harçtan alıp, patlıcan şeritlerinin bir ucuna koyarak dolma sarar gibi sarıyorsunuz.



-Sardığınız bu ruloları fırına dayanıklı bir kaba diziyorsunuz.


-Domates sos için bir tencereye zeytinyağı ve soğanları alıp kavurmaya başlıyorsunuz. Daha sonra üzerine tüm malzemeyi ekleyerek önce kaynatıyor ve sonra ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte 20 dakika kadar pişiriyorsunuz. Ben biraz fazla çektirmişim sosu, o yüzden biraz daha kıvamlı oldu. Domatesler bu süreçte baya bir eriyorlar ama siz eğer domateslerin ağzınıza gelmesinden hoşlanmıyorsanız sosu bir blenderdan da geçirebilirsiniz.



-Domates sosunu kaba dizdiğiniz patlıcan rulolarının üzerine örtüyor ve 180-200 derecelik fırında 20 dakika pişiriyorsunuz. Evde varsa veya bu tarifi yapmaya karar verip peynir alışverişine çıkacaksanız iki önerim olacak :
1. Eğer iç harca taze kaşar rendesi tercih ettiyseniz, en son fırına atmadan önce domates sos üzerine dizmelik keçi büş peynirinden parçalar kesip o şekilde fırınlayabilirsiniz, veya
2.İç harçta eski kaşar/parmesan gibi güçlü bir peynir kullanmayı tercih ettiyseniz, domates sos üzerine mozarella dilimleyip bu şekilde fırına sürebilirsiniz.



-Fırından çıktıktan sonra üzerini ince kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis edebilirsiniz. Sıcak olarak ayrı, soğuyunca ayrı leziz oluyor bu güzellik =)

Şimdiden ellerinize sağlık,
Hepinize afiyetler olsun,

Joy appétit =)







Comments

Popular Posts