ETLİ KURU PATLICAN DOLMASI

ETLİ KURU PATLICAN DOLMASI

Zeytinyağlı olanına da bayılırım ancak bu kıymalı sıcak sıcak çok iyi gidiyor. Yanına da salata ve yoğurt..Yeme de yanında yat diyeceğim ama hem yap hem ye..Bence yani =)



Malzemeler:
(yaklaşık 50 adet)
-1 bağ kuru patlıcan, 50 adete yakın oluyor, iyice yıkanmış
-2 adet iri kuru soğan, yemeklik doğranmış
-3-4 diş sarımsak, ince doğranmış
-2 su bardağı baldo pirinç
-600 gram dolmalık kıyma
-5-6 parça pirzola
-1 çay kaşığı kimyon
-1 çay kaşığı karabiber
-1/2 çay kaşığı tarçın
-1,5 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı tepeleme acı biber salçası
-1 tatlı kaşığı tuz
-5-6 yemek kaşığı zeytinyağ
Sosu:
-1 yemek kaşığı tereyağ
-3 su bardağı et suyu
-1 tatlı kaşığı domates salçası

Yapılışı:
-Yıkadığınız patlıcanları kaynar suda 15-20 dakika kaynatıyorsunuz. Tırnağınızı patlıcana batırdığınızda içine geçmeli bu sürenin sonunda. Daha sonra dolmalık kuru patlıcanların sularını bir süzgeç yardımı ile süzdürüyorsunuz.


-Pirzolaları düdüklü tencerede iki taraflı mühürlüyorsunuz.
-Pirzola ve sos malzemeleri hariç tüm malzemeleri bir kapta karıştırıyorsunuz. Eğer dolmanızı biraz ekşili seviyorsanız iç malzemesine 2 yemek kaşığı da nar ekşisi ilave edebilirsiniz.


-Patlıcanları ağızlarından 1 parmak boşluk kalana kadar doldurup, ağzını parmaklarınızla yapıştırıyorsunuz.


-Doldurduğunuz patlıcanları düdüklüdeki pirzolaların üzerine birbirlerinin üzerini hafifçe kapatacak şekilde sıkı sıkıya diziyorsunuz.


-Ayrı bir tencerede sosu için salçayı tereyağda kokusu çıkana kadar hafifçe kavuruyor ve et suyunu üzerine koyup bir taşım kaynatıyorsunuz. Bunu dolmaların üzerine döküp, dolmaların üzerine bir tabağı ters çevirip kapatıyorsunuz.
-Kaynadıktan sonra düdüklünün kapağını kapatıp tencerenin altını kısıyor ve 30 dakika pişiriyorsunuz.
-Dolmalar düdüklüde dinlendikten sonra da afiyetle yiyorsunuz.



Joy appétit =)










Comments

Popular Posts