HAMSİLİ PİLAV

HAMSİLİ PİLAV

Ailede Karadenizli olmamasına rağmen bizim annemlerde sıkça yapılan ve de çokça sevilen bir pilavdır kendisi. Ben her ne kadar daha çok pilavı için yesem de kıvamında kızaran inci gibi dizilmiş hamsileri ile hem damaklarda hem sofralarınızda iz bırakacak bir tarif geliyor..


Malzemeler:
(8 kişilik)
-2 kilo hamsi
-1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
-1 yemek kaşığı domates salçası
-3 yemek kaşığı tereyağ
-1 yemek kaşığı zeytinyağ
-2 su bardağı baldo pirinç, tuzlu ılık suda 30dakika dinlenip süzülmüş
-1/4 demet maydanoz
-1/4 demet dereotu
-1/2 çay bardağı dolmalık fıstık, kavrulmuş
-1/2 çay kaşığı kuş üzümü, pirinçlerle aynı suda ıslanmış olacak
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kimyon
-1/2 çay kaşığı tarçın
-1 tatlı kaşığı tuz, pilav için
-1/2 su bardağı mısır unu + 1/2 tatlı kaşığı tuz, hamsiler için
-3 su bardağı kaynar su
-2 yemek kaşığı zeytinyağ, hamsiler için

Yapılışı:
-Bir tavaya tereyağ ve zeytinyağını alıp soğanları kavurarak işe başlıyorsunuz.


-Soğanlar saydamlaşmaya başladığında çam fıstıklarını da tavaya ilave ediyorsunuz.
-Daha sonra domates salçasını da ekleyip kavuruyorsunuz.


-Süzdüğünüz pirinç ve kuş üzümlerini de tavaya ekleyip, 3 bardak kaynar suyu da ilave ediyorsunuz. Ağzını kapatarak pişiriyorsunuz.


-Bu sırada hamsileri ayıklayıp kılçıklarını çıkartıyorsunuz.



-Temizlediğiniz hamsileri yıkayıp bir süzgeçte süzülmeye bırakıyorsunuz.


-Pişen pilavın altını kapatıp, ince kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyip karıştırıyor ve pilavı dinlenmeye bırakıyorsunuz.



-Hamsileri sayıca 2'ye bölüyorsunuz. (Tamam, pilavın altına, üstüne koyduğunuzdan biraz daha az hamsi dizeceksiniz, siz ona göre torpilli 2'ye bölün =))
-Tepsinin altını ve kenarlarını 1 yemek kaşığı zeytinyağ ile yağlıyorsunuz. Yassı bir kapta mısır unu ve tuzu karıştırıyorsunuz.  Tepsinin altına koyacağınız hamsilerin sırt tarafını bu karışıma bulayıp dıştan içe dizmeye başlıyorsunuz. (Tepsi 30 cm çapında). Dizdiğiniz her hamsi diğer hamsinin yarısının üzerine gelecek şekilde dizilmeli çünkü hamsiler piştiklerinde enden ve boydan çekecekler, aralarında boşluk kalmasını istemezsiniz =)






-Dizme işlemi tamamlanınca iç pilavı hamsilerin üzerine yayıp, üstünü kaşık yardımıyla düzleştiriyorsunuz.


-Yine dıştan içe doğru hamsileri yine aynı şekilde diziyorsunuz.




-Dizme işlemi tamamlandığında geri kalan 1 yemek kaşığı zeytinyağını da hamsilerin üzerine eliniz veya bir fırça yardımıyla sürüyorsunuz.
-Mısır unlu karışımdan hamsilerin üzerine serpiyor ve 200 derece önceden ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişiriyorsunuz. 30 dakikadan sonra kontrollü gitmenizde fayda var.

Kendime ve sizlere not :Benimki bence biraz daha fırında kalıp, biraz daha kızarabilirdi.





-Yanına turşu ve salatayla harika gidiyor, tüm zahmetine değiyor..



Afiyetler olsun..
Joy appétit =)













Comments

Popular Posts