PATATES SOMON MANTAR ÜÇLÜSÜ

ÜÇÜ BİR ARADA : BUHARDA SOSLU SOMON, SOTE MANTAR ÇEŞİTLERİ VE BİBERİYELİ PATATES PÜRESİ

Sağlıklı beslenmek denince dengeleri elinde tutan bu tabağı sizlere anlatmak isterim =)
Hazırlanmasından tabağa konmasına geçen süre yarım saati geçmeyen bu tabağı severek, çeşitlendirerek tüketeceğinize eminim..Haydi başlayalım..


Malzemeler :

Patates püresi için:
-5 adet ufak patates, soyulup halka şeklinde doğranmış
-1/2 litre kaynar tuzlu su (1 silme tatlı kaşığı tuz), patatesleri haşlamak için
-2 yemek kaşığı tereyağ
-1 dal taze biberiye
-1 kutu sıvı krema
-2 diş sarımsak
-üstünü süslemek veya içine karıştırmak için frenk soğanı, ince kıyılmış

Mantar sote için:
-350 gram kestane mantarı, yıkanmadan bir mutfak havlusu ile temizlenmiş ve piyazlıktan biraz daha kalın doğranmış (mantarların erimesini istemiyoruz, biraz dişe gelsinler)
-350 gram şitaki (shiitake) mantarı, kestane mantarı ile aynı şekilde hazırlanmış
-1 orta boy kırmızı soğan, piyazlık doğranmış
-1 avuç maydanoz, yıkanıp irice kıyılmış
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/2 çay kaşığı karabiber

Somon için sos:
-4 yemek kaşığı zeytinyağ
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/4 çay kaşığı karabiber
-1/2 çay kaşığı kimyon
-1 silme çay kaşığı toz kırmızı biber
-1 silme çay sumak
-1/2 çay kaşığı kurutulmuş sarımsak tozu
-1/2 çay kaşığı kekik
-1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber

Yapılışı:
-Patatesleri tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayıp bir süzgeç yardımıyla tüm suyunu süzüyorsunuz.


-Suyu süzülen patatesleri hala sıcakken bir kaseye tereyağ ile birlikte alıp, çatal yardımıyla eziyorsunuz.
-Patatesleri ince süzgeç üzerine alıp bir spatula yardımıyla püre haline getiriyorsunuz.



-Patates bir kenarda beklerken somonları buhar pişiricisine alıp, içinde kaynayan su bulunan tencerenin ağzına (suya değmeyecek şekilde) oturtup, ağzı kapalı 10 dakika pişiriyorsunuz.


-Bu sırada somon için sos malzemelerini bir kasede karıştırıp, somonlar pişince üzerlerine sıcakken bölüştürebilirsiniz.
-Somonlar pişerken bir tavaya zeytinyağ koyup üzerine kesilmiş soğanları ilave ediyor ve kavurmaya başlıyorsunuz. Kısık ateşte neredeyse karamelize olacak kadar pişiriyorsunuz.
-Ayrı bir tavada yine zeytinyağda mantarları soteliyorsunuz. Mantar çok su salacağından tavayı fazla kalabalık yapacak şekilde kavurma işlemini yapmayın, mantarlar rahatça ve hızlı bir şekilde kızarmaya başlasınlar.



-Pişen mantarların içine soğanları da ekleyip karıştırıyorsunuz. Bu aşamada içine tuz ve karabiber ekleyebilirsiniz. Ocağın altını kapattıktan sonra kıyılmış maydanozu bu karışma ekleyip karıştırıyor ve dinlenmeye bırakıyorsunuz.
-Ben bu tarifte kestane ve şitaki mantarı kullandım. Siz dilerseniz kültür mantarı ve istiridye mantarı ikilisini de kullanabilirsiniz.
-Çok çabuk soğuduğundan patates püresini en sona bıraktım =)
-Ufak bir sos tenceresinde kremayı ısıtıyor ve içine bütün halinde 2 diş sarımsakla biberiye dalını atıyorsunuz. Dilerseniz çok az da muskat rendesi ekleyebilirsiniz. Bir taşım pişirdiğiniz kremadan sarımsak ve biberiye dalını çıkartıp, içine hazırladığınız tereyağlı patatesleri de ekliyor ve karışımı homojen hale getiriyorsunuz.
-Ve son olarak somonu soslayıp, sote mantarlar ve patates püresi ile tabağınıza yerleştiriyorsunuz. Ve tuvaliniz hazır =)



Afiyetler olsun..
Joy appétit =)








Comments

Popular Posts