ÖZBEK PİLAVI

ÖZBEK PİLAVI

Yaparken bana sanki aşure yapıyormuşum gibi hissettiren, bol malzemeli, bol lezzetli, bol bereketli bir pilav..Özbek pilavını ilk tattığım zamandan beri kendim de evde yapıp denemek istiyordum, sonunda kısmet oldu =) Şimdi de sizlerle paylaşma zamanı..


Malzemeler:
(6 kişilik)
-500gr kuzu kuşbaşı
-3 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 silme çay kaşığı toz kişniş
-1 silme çay kaşığı kimyon
-1 silme çay kaşığı tarçın
-1/2 çay kaşığı toz şeker
-1 tatlı kaşığı sirke
-2 baş sarımsak
-2 su bardağı kaynar su (eti haşlamak için)
-1 silme tatlı kaşığı tuz, et için
-2 su bardağı basmati pirinç
-1/2 tatlı kaşığı tuz, pilav için
-1/2 su bardağı kuru üzüm, 1 su bardağı suda ıslanmış süzülmüş
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-1 kuru soğan, piyazlık doğranmış
-1 avuç çiğ badem, kabukları soyulmuş
-3 havuç, kabukları soyulmuş ve kibrit kesilmiş
-1 su bardağı haşlanmış nohut
-1 tutam safran, 1 su bardağı sıcak içme suyunda ıslanmış
-2 yemek kaşığı tereyağ
-2-3 adet yıldız anason
-2-3 adet taze soğan, kıyılmış

Yapılışı:
-Döküm tavaya sıvıyağ alıp üzerine etleri koyuyorsunuz. Kişniş, kimyon, tarçın, şeker ve sirkeyi ilave edip 20 dakika karıştırarak kavuruyorsunuz.


-Eti, tuz ve 2 su bardağı su ile düdüklü tencereye alıp 10 dakika haşlıyorsunuz.
-10 dakikadan sonra açıp içine 2 baş sarımsağı bütün halde ilave ediyor ve 10 dakika daha düdüklüde haşlıyorsunuz.
-Etin suyunu pilavı pişirmek için süzüp bir bardağa koyuyorsunuz.
-2 su bardağı basmati pirincini ılık suda 30 dakika ıslıyorsunuz.
-Bu sırada 2 yemek kaşığı zeytinyağında önce soğanı kavuruyorsunuz. Soğanları ayrı bir tabağa alıp aynı tavada havuçları (2 tanesini) kavuruyorsunuz.




-Kavrulan havuçları tavadan ayrı bir tabağa alıyor ve aynı tavada bademleri kavuruyorsunuz.


-Bir pilav tenceresinde 2 yemek kaşığı tereyağ eritip içine ıslayıp süzdürdüğünüz pirinci, etleri, kavrulmuş havuç ve soğanı, henüz kavrulmamış 1 adet kibrit kesilmiş havucu, bademleri, ıslayıp süzdürdüğünüz üzümleri ve haşlanmış nohutları ekliyorsunuz.
-Üzerine etin haşlama suyu, safranlı su da dahil olmak üzere toplamda 3,5 su bardağı su ve tuz ilave edip karıştırıp ağzını kapatarak kısık ateşte 15 dakika pişiriyorsunuz.
-Ocağın altını kapatıp pilavı en az 10 dakika dinlendiriyorsunuz.
-Pilavı servis tabağına alarak, üzerine 2 baş sarımsağı ve etrafına da kıyılmış taze soğanları serpiyorsunuz.
-Sonra da sevdiklerinizle bu pilavı paylaşıp mutlu oluyorsunuz =)



Afiyetler olsun..
Joy appétit =)












Comments

Popular Posts