BALKABAĞI ÇORBASI

SONBAHAR RENKLERİNDE BALKABAĞI ÇORBASI

Güneşin yüzünü bambaşka renklerde gösterdiği bu romantik sonbahar günlerine, tam mevsiminde balkabağı çorbası yakışır dedim =)

Literatüre "cuisine du marché" (pazar mutfağı) olarak geçen terim, pazar tezgahında o sıralarda ne varsa mutfağınızda da onu pişirmek anlamına geliyor.




Malzemeler:
(6 kişilik)

Fırınlanacak sebzeler:
-250 gr balkabağı, iri küpler halinde kesilmiş
-1 orta boy havuç, iri parçalara kesilmiş
-1 ufak boy patates, iri küpler halinde kesilmiş (daha kıvamlı bir çorba için patatesin boyutunu arttırabilirsiniz)
-2 adet kereviz sapı
-1 adet orta boy kuru soğan, irice doğranmış

Fırın sebze sosu:
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-1,5 silme çay kaşığı çekilmiş kişniş
-1 silme tatlı kaşığı toz tarçın
-1/2 silme çay kaşığı beyaz biber
-1 silme tatlı kaşığı tuz
-1 silme çay kaşığı köri
-1 silme çay kaşığı yenibahar
-1 silme çay kaşığı köri
-1 silme çay kaşığı toz kırmızı biber
-1 silme çay kaşığı sarımsak tozu
-1 silme çay kaşığı zerdeçal tozu
-1/2 silme çay kaşığı muskat rendesi
-3 adet ezilip toz haline getirilmiş karanfil

Çorbanın bazı:
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-1 çorba kaşığı tereyap
-4 diş sarımsak, kabukları soyulmuş
-bir tutam safran
-1,5 litre sıcak su
-1 yemek kaşığı kaşığı akçaağaç şurubu




Yapılışı:
-Geniş bir kasede doğranmış sebzelerle fırın sebze sosunu karıştırarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıyorsunuz.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişiriyorsunuz.
-Çorbayı yapacağınız tencereye tereyağ ve sıvıyağı alıp içine zencefil sarımsak ve safranı koyup, sarımsağın kokusu çıkana kadar kavuruyorsunuz.
-Fırından çıkardığınız sebzeleri de tencereye ilave ediyorsunuz.


1,5lt sıcak suyu ekleyip 30dk boyunca orta ateşte ağzı kapalı çorbayı pişiriyorsunuz.
-Çorbadan kereviz saplarını çıkartıp blenderdan geçiriyorsunuz.
-Tekrar ocağa aldığınız çorbaya akçaağaç şurubunu ekleyip bir taşım daha kaynatıyorsunuz.
-Çorbanızı taze sıvı krema/taze peynir/sour cream ve frenk soğanı, fırınlanmış baharatlı nohut, kabak çekirdiği içi gibi çeşitli eşlikçileriyle servis edebilirsiniz. Bu kısmı tamamen yaratıcılığınıza kalmış. Hatta çorbayı pişirirken içine 3-5 adet haşlanmış kestane de ekleyip kaynatabilirsiniz.

Afiyetler olsun..
Joy appétit =)









Comments

Popular Posts