SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ AŞURE

SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ AŞURE

Yılın en sevdiğim zamanlarından biri de aşure ayı. Benim için zamansız bir tatlı olsa da, herkes bir anda el birliğiyle yapmaya başlayınca daha bir anlamlı oluyor aşure. Kendin yapar yersin, komşular getirir yersin, sen komşularına dağıtırsın..Kısacası lezzeti bol, bereketi bol bir tatlıdır..Hadi hemen tarifine geçelim..


Malzemeler :
-1/2 kg buğday, bir gece önceden ıslatılmış
-1 su bardağı nohut, bir gece önceden ıslatılmış
-1 su bardağı kuru fasulye, bir gece önceden ıslatılmış
-200 gr kuru incir, ufak küplere kesilmiş (incir aşureye koyu rengini vermesin diye aşureye kaymadan önce 10 dakika ayrı bir kapta haşlanıp suyu süzülmeli)
-200 gr kuru kayısı, ufak küplere bölünmüş
-100 gr sarı çekirdeksiz üzüm
-1 portakalın kabuğu, zar şeklinde doğranmış ve 2şer kere 5er dakika kaynatılıp suyu süzülmüş
-1 su bardağı pirinç sübyesi (sübye, boza kıvamında bir sıvıdır, sütlaç yapımında da pirinç sübyesi kullanılır. Bunun için 1 kahve fincanı pirinci 3-4 kere sudan geçirip 1 su bardağı suya geceden koyuyorsunuz. Aşureye de bu içinde beklediği su ile katıyorsunuz)
-1 kg toz şeker
-1 yemek kaşığı gül suyu (opsiyonel)
-1 çubuk tarçın
-4 adet karanfil
-isteğe göre içine küp kesilmiş birer elma ve armut
-30 su bardağı su

Üzeri için:
-kabukları soyulmuş taze badem
-file Antep fıstık
-nar
-çam fıstığı
-kuş üzümü
-parçalanmış ceviz
-fındık
-toz tarçın

Yapılışı:
-Bir gece önceden ısladığınız buğdayı suyu ile birlikte, derin ve geniş bir tencereye alıyorsunuz. 3lt suyu da ilave edip kaynatmaya başlıyorsunuz. İçine çubuk tarçın ve karanfilleri de ekliyorsunuz. Buğdayı kaynatma işlemi yaklaşık 3 saat sürüyor, suyunu çektikçe su ilave ediyor (toplamda yaklaşık 6 lt su ile pişmiş olacak) ve kaynatmaya devam ediyorsunuz.
-Ayrı bir yerde nohut ve fasulyeleri de ayrı ayrı haşlıyor ve sularını süzüyorsunuz.
-Buğday piştiğinde içine nohut, fasulye ve pirinç sübyesini ekliyorsunuz.
-Portakal kabuklarını da tencereye ekleyerek 15-20 dakika bu şekilde pişiriyorsunuz.
-Sarı üzüm ve kayısıları da ekleyip, çubuk tarçın ve karanfilleri de çıkartıyorsunuz.
-Kıvamlı bir çorba halini alana kadar kaynatmaya devam ediyorsunuz.
-Ayrı bir tencerede 1lt su, 1 kilo toz şeker ve 1 yemek kaşığı gül suyunu, şeker eriyene kadar ısıtıyorsunuz.
-Bu şekerli şurubu da karışıma ekliyorsunuz.
-Üzerine son olarak kuru incir ve taze meyveleri de ekleyip bir 20 dakika kadar daha kaynatıyorsunuz.


-Tencerenin altını kapattığınızda aşure hala biraz sıvı olacaktır, endişelenmeyin. Soğudukça kıvam alacağını ve şeker tadının da biraz azalacağını aklınızda bulundurun.
-Sıcakken kaplara paylaştırın.


-İyice soğuyup kıvam aldıklarında üzerlerini dilediğiniz malzemelerle gönlünüzce süsleyin =)

Pişirilmesi neredeyse 4,5 saati buluyor ama buna kesinlikle değiyor ; lezzeti yiyenlerin damağında kalıyor, bereketi tüm yıl sürüyor..
Bereketi bol, lezzeti bol olsun..Tadı paylaştıkça çoğalsın, afiyetler olsun =)













Comments

Popular Posts