ORTA ASYA MUTFAĞINDAN KURDAK

ORTA ASYA MUTFAĞINDAN İLHAM : KARŞINIZDA KURDAK

Kırgızistan ve Kazakistan gezilerim sırasında severek yediğim ve sizlerin de beğeneceğini düşündüğüm bir tarifi paylaşacağım. Geleneksel yöntemlere göre tam olarak nasıl pişiriyorlar emin olmasam da ben "Kuurdak"veya "Kurdak" adıyla bilinen yemeği kendi yorumumla yazacağım. Genel olarak yemek et,soğan ve patates üçlüsünden oluşuyor. Bu tarifi anlatırken aslında sizlerle "Fırında Patates" tarifimi de anlatacağım. Bir taşla iki kuş =)



Malzemeler :
-500gr kuzu kuşbaşı
-2 orta boy kuru soğan, piyazlık doğranmış
-2 büyük patates
-2 yemek kaşığı sıvıyağ 
-1 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşısı sirke
-1 su bardağı kaynamış su
-1 çay kaşığı tuz
-Süslemek için bir tutam kıyılmış maydanoz

Fırında patates için sos :
-1/2 çay bardağı zeytinyağ
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı köri 
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
-1 tatlı kaşığı fesleğen
-1 tatlı kaşığı kekik

Yapılışı:
-Yemeğin yapımına önce patatesleri soslayarak başlıyorsunuz. Geniş bir kapta etlerle hemen hemen aynı boyutlarda küp küp kesilmiş patates ve sos malzemelerini karıştırıyorsunuz.
-Patatesleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine birbirlerinin üstüne gelmeyecek şekilde diziyorsunuz. Önceden ısıttığınız fırında 180 derecede üzerleri kızarıp pişene kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyorsunuz. (Fırınınızın ve patateslerin durumuna göre bu süre kısalıp uzayabilir).



-Çok derin olmayan geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyup ısıtıyorsunuz. Daha sonra içerisine etleri koyarak harlı ateşte karıştırarak etleri kızartıyorsunuz.
-Piyazlık doğranmış soğanları, patatesleri sosladığınız kaba alarak onların da bu sosa bulanmasını sağlıyorsunuz.
-Daha sonra tavadaki etlere soslanmış soğanları, şeker ve sirkeyi de ekleyip soğanlar yumuşayana kadar karıştırarak orta ateşte etler ve soğanlar sularını salıp geri çekene kadar pişiriyorsunuz.


-Tavaya 1 su bardağı kaynar su ve tuzu koyarak kapağını kapatıyor ve kısık ateşte etleri pişiriyorsunuz. (Eğer etleriniz suyu çekene kadar yeterince pişmemişse biraz daha kaynar su ekleyebilirsiniz).
-Etler pişip tavada hafif bir et suyu kalınca, tavanın kapağını açıp içine pişen patatesleri ekliyorsunuz.
-Patatesleri ekledikten sonra bir 5 dakika kadar daha pişirip tüm lezzetlerin birbirine geçmesini sağlıyorsunuz ve yemeğiniz hazır.

Afiyetler olsun..
Joy appétit =)













Comments

Popular Posts