KREMALI VE ISPANAK KAVURMALI VOL-AU-VENT

Kremalı ve Ispanak kavurmalı vol-au-vent (volovan)

Çat kapı gelen misafire, hızlı bir kahvaltıya ya da akşamüstü çayın yanına harika gidecek bir tadı sizlerle paylaşıyorum. Benim gibi buzluğunda her daim milföy bulunduranlardansanız işiniz süper kolay. İçini de dolduracak malzeme elbet çıkar evden; peynir&sucuk&yumurta, kavrulmuş kıyma, haşlanmış ya da ızgara sebzeler..Benim kişisel favorim ise kremalı ıspanak kavurmalı olanı..



Vol-au-vant, Fransızca olup çevirisi tam olarak "rüzgarla uçan" demektir. Milföyün o kat kat dokusunun güzelce kabarmasını anlatmak için kullanılıyor ve Türkçe'ye de "volovan" olarak geçmiştir. (Tam olarak da Türkçe yazılışı gibi telafuz edilir). Bu ismi havalı, yapılışı kolay lezzetin malzemeleriyle başlayalım =)

Malzemeler :
(4 adet volovan için)

-1 adet ufak kuru soğan, yemeklik doğranmış
-500gr bebek ıspanak
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-1/2 çay kaşığı toz şeker,opsiyonel
-1 tatlı kaşığı kurutulmuş tarhun
-1/2 çay kaşığı beyaz toz biber
-1/2 çay kaşığı tuz
-1 paket sıvı krema (200ml)
-3 diş sarımsak, rende
-1/2 çay kaşığı muskat rendesi
-4 yaprak milföy (Hazır satılan milföy hamurları dikdörtgen şeklinde oluyor ve ortalarında ikiye bölmek için bir çizgi oluyor. Bu şekilde 4 dikdörtgen yaprağı, ortalarından ikiye keserek toplamda 8 adet kare yaprağa çeviriyorsunuz)
-1 yumurta + 1 yemek kaşığı su

Yapılışı:

- Bir tavaya zeytinyağ ve soğanları alarak kavurmaya başlıyorsunuz. İçine şekeri de ilave edip, karamelize olmalarına izin vermeden soğanları pişiriyorsunuz.
-Üzerlerine yıkayıp süzdüğünüz ıspanakları ilave ediyor ve kavurmaya başlıyorsunuz.
-Ispanakları çok öldürmeden üzerlerine beyaz biber, tarhun ve tuzu da ilave edip tarhunun kokusu çıkana kadar pişiriyorsunuz.
-Ayrı bir soslukta kremayı ısıtıyor ve içine sarımsağı ve muskat rendesini ekliyorsunuz. 1 taşım kaynatıyorsunuz.
-Kavrulmuş ıspanağın fazla suyunu süzerek kremanın içine alıyorsunuz. Karışım biraz kıvam alınca altını kapatıyorsunuz.
-2 adet kare milföyü alıyorsunuz. Volovan'ı, milföyü kare şeklinde bırakarak ya da iç içe geçebilen 2 boy şekilli kesici kalıpla şekil vererek kullanabilirsiniz. Ben biri büyük biri küçük 2 boy, çevresi tırtıklı yuvarlak kalıp kesici kullandım.
-2 adet milföyü önce büyük boy kalıpla kesiyor ve iki eşit boy yuvarlak çıkartıyorsunuz. Sonra bu milföylerden birini, bir ufak boy kesici kalıpla daha kesiyor ve böylece tekerlek şeklinde bir çerçeve oluşturmuş oluyorsunuz.
-Bir kasede yumurta ve suyu çırpıyorsunuz. Büyük yuvarlak milföyü bu yumurta karışımı ile fırçaladıktan sonra üzerine çerçeve milföyü de koyup yine yumurta karışımı ile fırçalıyorsunuz.
-Tabanı oluşturan milföyün kabarmaması için birkaç yerine çatal ile delikler açıyorsunuz.
-Bu işlemi 4 porsiyon şekilli milföy çıkarana kadar tekrarlıyorsunuz.
-Milföyleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıyor ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyorsunuz. (10-15dk)



-Fırından çıkan milföylerin kabarmasını istemediğimiz (ama yine de kabaran) orta kısımlarını bir tatlı kaşığının sırtı yardımıyla tabana doğru bastırıyor ve her birini birer kase haline dönüştürüyorsunuz.
-Resimde de gördüğünüz gibi, çerçeve yapımından arta kalan iç yuvarlakları da aynı tepside pişirebilir ve ortalarından tırtıklı bıçakla kesip mini milföy sandviçler hazırlayabilirsiniz.
-Volovan kaselerini kremalı ıspanaklı içi ile doldurup olduğu gibi servis edebileceğiniz gibi, üzerlerine biraz kaşar veya parmesan ilave edip yeniden fırına verip de servis edebilirsiniz. (Eğer peynirle biraz daha pişirmeyi planlıyorsanız, kaseleri ilk pişirilme aşamasında üstlerinin fazla kızarmasına izin vermeden fırından alın)




Afiyetler olsun..
Joy appétit =)





















Comments

Popular Posts