KUZU İNCİKLİ ANKARA TAVA

KUZU İNCİKLİ ANKARA TAVA

Arpa şehriyeyi pilava renk ve lezzet katan bir malzeme olmaktan çıkartıp başrol yapan tarif geliyor..
Kuşbaşı etle de pek tabi yapabileceğiniz bu yemeği, üzerinde kemikli bir etle servis etmek gözlere bayram ettiriyor. O zaman vakit kaybetmeden başlayalım..



Malzemeler : 
(4 kişilik)

-Kişi sayısı kadar (bu durumda 4 adet) kuzu incik, marine edilmiş
-500 gram arpa şehriye (genellikle marketlerde satılan paketlerin gramajı bu şekilde, yaklaşık 3 su bardağına denk geliyor)
-2 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
-3 veya 4 diş sarımsak, iri parçalar halinde doğranmış
-3 orta boy domates, rendelenmiş
-2 adet yeşil biber, yemeklik doğranmış
-1/2 su bardağı sıvı yağ + 1 yemek kaşığı tereyağ (arpa şehriyeleri kavurmak için)
-2 yemek kaşığı sıvıyağ (sebzeleri kavurmak için)
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 tatlı kaşığı biber salçası
-1 tatlı kaşığı tuz
-1/2 su bardağı sıcak su (sebze karışımı için)
-1/2 su bardağı sıcak su (et suyu yapmak için)
-2.5 su bardağı sıcak su (arpa şehriyeyi pişirmek için)
-Servis ederken üzerine ince kıyılmış maydanoz

Et marinasyonu için :
-2 yemek kaşığı yoğurt
-1/2 su bardağı zeytinyağ
-1 tatlı kaşığı sirke
-1 diş sarımsak rendesi
-1 tatlı kaşığı soğan rendesi (yemeğe koyacağınız soğandan biraz ödünç alabilirsiniz =))
-1/2 tatlı kaşığı Herbs de Provence

Herbs de Provence nedir?
Fransız baharatı olarak da biliniyor kendisi. Provence bölgesine ait kurutulmuş baharatların karışımından oluşuyor ve bu baharatlar değişiklik gösterebiliyor. Benim kullandığım baharat karışımının içinde biberiye, kekik, mercanköşk, maydanoz, frenk maydanozu ve selamotu bulunuyor.

Yapılışı :

-Et marinasyonu için malzemelerin tamamını karıştırıp, kürdanla üzerlerine birkaç delik açtığınız kuzu incikleri bu marineye yatırıyorsunuz. Ağzını streç film ile kaplayıp buzdolabında birkaç saat dinlendiriyorsunuz.
-Bir tavaya çok az sıvıyağ koyarak kuzu incikleri aralıklarla çevirerek 15-20 dakika kızartıyorsunuz.
-Kızaran inciklerden çabukça bir et suyu elde etmek için tavaya 1/2 su bardağı su ilave edip tavanın ağzını kapatıyor ve bir 15 dakika daha bu şekilde pişiriyorsunuz.
-Bir pilav tenceresine 1/2 su bardağı sıvıyağ ve tereyağını eritiyor ve arpa şehriyeler renk değiştirip iyice kokusu çıkana kadar kavuruyorsunuz ve sonra altını kapatıyorsunuz.


-Ayrı bir tencereye sıvıyağ alıp, üzerine sırasıyla soğan, biber ve sarımsakları ekleyip kavuruyorsunuz.
-Salçaları da bu karışıma ilave edip iyice kavuruyorsunuz.
-Rendelenmiş domatesler ve 1/2 su bardağı suyu da ilave edip bir taşım kaynatıyorsunuz.
-Bu domatesli sebze karışımının içine suyu ile birlikte incikleri de ekleyip ağzı kapalı 15 dakika kısık ateşte pişiriyorsunuz.


-Etleri içinden çıkartıp bu domatesli karışımı kavrulmuş arpa şehriyeye ekleyip karıştırıyor ve bir fırın tepsisine yayıyor ve üzerine 2,5 su bardağı sıcak su ilave ediyorsunuz (arpa şehriyeleri 1 parmak geçecek şekilde dersek daha doğru olur) ve incikleri üzerine oturtuyorsunuz.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında arpa şehriye pişene kadar 30-40 dakika daha pişiriyorsunuz. Fırını ara sıra açıp arpa şehriyelerin pişip pişmediğini ve etlerin durumunu kontrol edebilirsiniz.



Joy appétit =)
Afiyetler olsun..

Comments

Popular Posts