YAZ KOKAN ZEYTİNYAĞLILARDA BUGÜN İMAMBAYILDI

Patlıcansız bir yaz düşünülemezdi..Karşınızda İmamBayıldı

Her gün yesem bıkmayacağım sebze kesinlikle patlıcandır. Közler yoğurtlar yerim, kızartır fırınlar yerim..Karnıyarık, Söğürme, Köpeoğlu, Mütebbel..Çorbası, salatası, böreği derken kendini İmambayıldı'da buluverirsin =)

Malzemeler :

-4 orta boy patlıcan, alaca soyulmuş ve büyük küpler halinde kesilmiş (yarım saat tuzlu suda dinlendirilip kağıt havlu üzerinde nemi alınmış)
-3 orta boy kuru soğan, piyazlık doğranmış
-4 diş sarımsak
-1 çay kaşığı yenibahar
-1 tatlı kaşığı domates salçası
-3 orta boy domates, kabukları soyulmuş küp küp kesilmiş
-1 avuç maydanoz, kıyılmış
-1 tatlı kaşığı elma sirkesi
-1/2 tatlı kaşığı tuz
-1/2 tatlı kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı toz şeker (opsiyonel)
-Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağ (İmamı bayıltmayacak kadar yani =))
-Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ




Yapılışı:

-Patlıcanları kızartıyor ve kağıt havluya alıp yağlarını güzelce süzdürüyorsunuz. Ne kadar uzun dinlenirse o kadar iyi çünkü, bildiğiniz üzere patlıcan tam bir yağ çeken sünger. Beklerken aşağıdaki aşamalara geçebilirsiniz.
-Zeytinyağının yarısı bir tencereye alıyor ve soğanları kavurmaya başlıyorsunuz. Şeker kullanmayı tercih edecekseniz bu aşamada ilave edebilirsiniz.
-Soğanlar karamelize olmadan şeffaflaşıp yumuşamalılar. Bu aşamadan sonra kabaca doğradığınız sarımsakları soğanlara ekleyip kavurmaya devam ediyorsunuz.
-Salçayı ve baharatları da ilave edip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyorsunuz.
-Domatesleri de soğanlı karışıma ekleyip ağzını kapatıp biraz kaynatıyorsunuz.
-Domatesler yumuşadıktan sonra bu karışıma kızarttığınız patlıcanlarla zeytinyağının geri kalanını ekleyip tencerenin ağzı kapalı 20 dakika pişiriyorsunuz.
-Tüm aromalar birbirine geçip mutfağınız bu müthiş kokularla dolduğunda ocağı kapatıp pişen yemeğinize maydanozları ve elma sirkesini de ekleyip karıştırıp dinlenmeye ve ılınmaya bırakıyorsunuz.

Joy appétit =)
Afiyetler olsun..


Comments

Popular Posts