VİŞNELİ ZEYTİNYAĞLI SARMA

Vişneli Zeytinyağlı Sarma

Aman efendim, "Nereden çıkardın şimdi vişneyi" demeyin.. Birçoğunuzun zeytinyağlılara limon sıktığını biliyorum =) Hem sarma dolmaları pişirirken üstlerine vişne koymanın, üstlerine limon dilimleri ya koruk koymaktan pek bir farkı yok..Sadece o kuru ptlıcan dolmasındaki nar ekşisine benzer tatlımsı bir ekşilik katıyor dolmaya, ki bu da muhteşem oluyor..Deneyin, bana hak vereceksiniz..



Malzemeler :
(Bu ölçülerden ben 90 adet sarma çıkardım, sayı pek tabii değişebilir yaprakların durumuna göre)

-250 gram taze asma yaprağı, yıkanmış ve kaynar suda 20-30 dakika haşlanmış (yaprakların saplarını tam yaprağa bağlandıkları yerden tırnağınızla kolayca ayırabildiğinizde sarmaya hazırlar demektir)
-4 orta/ufak kuru soğan
-4 diş sarımsak
-1 su bardağına yakın zeytinyağ
-1 paket çam fıstığı
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 silme tepeleme arası toz şeker (yani ne silme ne de tepeleme, orta karar =))
-1 çay kaşığı tarçın
-1/2 çay kaşığı yeni bahar (opsiyonel)
-1/2 çay kaşığı karabiber
-1 avuç taze nane
-1 avuç dereotu
-1 avuç maydanoz
-5 dal taze soğan
-2 su bardağı baldo pirinç
-1/2 limon suyu (daha ekşi isterseniz 1 adet limon suyu)
-2 yemek kaşığı kuş üzümü (opsiyonel)
-1 su bardağı çekirdekleri çıkartılmış taze vişne
-3 su bardağı kaynar su




Yapılışı:

-Ben zeytinyağlı sarmanın içini kavurarak hazırlamayı seviyorum o yüzden yapılış aşamalarına kavurma işlemi ile başlıyoruz.

-Soğan ve sarımsağı mutfak robotunda çekerek zeytinyağı, çam fıstıkları ve baharatlar ile birlikte tavaya alıp kavurmaya başlıyorsunuz. Soğanlar şeffaflaşmaya başlayınca pirinci ilave edip 10-15 dakika kadar kavuruyorsunuz.

-Karışımın altını kapatmadan hemen önce ince kıyılmış dereotu, nane, maydanoz ve taze soğanı da ekleyip karıştırıyorsunuz. Son olarak karışıma 1/2 su bardağı su ve limon suyunu da ilave edip altını kapatarak, ağzı kapalı 30 dakika dinlendiriyorsunuz.

-En meşakkatli ama bir o kadar da değerli olan aşamaya geldik : asma yaprakları ile bu güzel içi buluşturuyor ve sarıp sarmalıyorsunuz =)

-Yaprakları sararken illa ki yırtılanlar veya elinize biçimsiz gelenleri oluyor bunları tencerenin en altına diziyorsunuz. Sonra üzerlerine sıkı sıkıya sarmaları yerleştiriyor ve son olarak üzerlerine vişne tanelerini serpiyorsunuz.





-Tencereyi ocağa koyup 1,5 su bardağı kaynamış suyunu bu aşamada ekliyor ve dolmaların üzerine ağırlık yapması için bir tabağı ters çevirip koyuyor ve kapağı kapalı bir şekilde kaynatıp, kaynadıktan hemen sonra altını iyice kısıp pişmeye bırakıyorsunuz.

-Ben yaptığım yemeğe arada müdahale edebilmek ve biraz da üstten üstten tadına bakabilmek adına düdüklü yerine tencere kullanıyorum çoğu zaman.

-Bu aşama yaklaşık bir 20 dakika sürüyor ve bu süre sonunda dolmalar baya bir su çekmiş oluyor. Ağzını açıp, tabağı hiç kaldırmadan 1 su bardağı daha kaynar su ilave ediyorsunuz.

-Toplamda tencerede pişme işlemi 1 saat-1 saat 15 dakika gibi sürüyor. Ağzı kapalı bir şekilde dinlendirdikten sonra, önce vişneleri dolmaların üzerinden alıp sonra dolmaları servis tabağına aldıktan sonra vişneleri güzelce üzerlerine geri dizebilirsiniz.



Joy appétit =)








Comments

Popular Posts